Hector Malot-Singur pe lume

Totul despre opera lui Hector Malot,Singur pe lume

O altfel de abordare a lecturii :) 29 august 2010

Ea spune :

„Anul aparitiei: 1878

Buna de citit cand: crezi ca TU ai viata grea

Daca citesti cartea asta, sau Oliver Twist, sau David Coperfield, le-ai citit pe toate. Aceeasi clasica poveste cu un orfan care descopera ca e fiu de nobil bla bla. Tema in sine ma plictiseste deja, dar…

M-a tinut captiva la toata intamplarile micului Remi, si am trait alaturi de el toti anii grei pe care i-a petrecut. Mi se rupea sufletul si chiar am plans de cateva ori, enervata la culme de cruzimea oamenilor. Rareori am si ras, zambit, si exclamat. Hector Malot are un talent aparte de a povesti lucrurile, fara sa te plictisesti in 520 de pagini.

Din pacate, a fost totul parca prea previzibil. Evident ca Remi era de fapt fiu de nobil, dar parca am aflat prea devreme si al cui fiu este. Ma rog, nu se explica clar, dar trebuie sa fii chiar ignorant sa nu-ti dai seama. Ma mir ca nici Remi nu si-a dat seama, atat de evident era.

Parca m-a enervat sfarsitul. Nu stiu de ce, dar parca nu vroiam happy ending. M-am saturat de au trait fericiti pana la adanci batranete. Oamenii mai mor si tineri, se mai despart, mai au crize economice sau personale, sufera, se cearta, se bat, nu traiesc niciodata fericiti continuu pana la adanci batranete. Asa cum toata povestea se petrece in mizerie, parca ma asteptam sa continue la fel, macar pe alocuri. Ba chiar indraznesc sa zic, la fel ca si Mattia, ca mi-ar fi placut ca Remi sa aiba parinti saraci.si-asa era obisnuit cu raul.

Oricat as vorbi de rau cartea asta, sunt constienta ca mi-a placut, si ca peste cativa ani o voi reciti cu drag. Azi e doar o zi foarte proasta, a treia succesiv de altfel. Macar am carti bune…”


Ea spune :

Carti si flime la care am plans :

Oho, destule. Din păcate nu mi le mai amintesc pe toate, mai mult stările respective, poveştile care le-au provocat s-au pierdut în meandrele memoriei. Din copilarie îmi amintesc sigur ca am plâns la „Singur pe lume” de Hector Malot, dar au mai fost destule.

Ea spune:

Sau vorbim de un singur pe lume in sensul lui Hector Malot, in care oamenii sunt acolo, dar nici unul nu mi-e atat de aproape incat sa-l pot considera familie, sau prieten?

El spune :

Desi stiu ca era o carte a copilariei, o carte ce tebuia sa o citesc in acea perioada, iata ca abia acum am avut ocazia si trebuie sa spun ca ma bucur ca s-a intamplat astfel. Motivul? Foarte simplu. Atunci nu as fi avut intelegerea de acum.

Pentru mine a fost o carte emotionanta. Aproape ca am plans de vreo doua ori.

Viata copilului  este impresionanta si durerea lui o simti si tu.

Peripetiile insa, sunt multiple si pline de haz, atunci cand e cazul.

Imi si imaginez intreaga trupa: Vitalis in frunte cantand din fluier pentru a aduna public, urmat de Remi si cele mai nastrusnice animale: cei trei catei: Capi, , Dolce si Zerbino si maimutica Sufletel. O reprezentatie ce starneste aplauze si , cu ochii mari, Capi cerand ce se cuvine.

Recomand cu caldura aceasta carte celor ce, ca si mine, nu au avut inca ocazia sa o citeasca, dar si celorlalti dealtfel.

Fara dorinta de exagerare, cred ca este o carte ce iti aminteste ca ai suflet si ca trebuie sa iubesti, de la copilul din filele cartii, pana la cei dragi din jurul tau.

Eu spun : Da. Pareri constructive. Indiferent de situatie,ajungem la concluzia ca este o carte emotionanta 🙂.

Reclame
 

One Response to “O altfel de abordare a lecturii :)”

  1. Dianaa Says:

    Este cel mai genial post:x:x


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s