Hector Malot-Singur pe lume

Totul despre opera lui Hector Malot,Singur pe lume

Singur pe lume-povestirea 28 august 2010

Filed under: Fără categorie — no0name @ 11:05

Singur pe lume-Povestirea

Remi era un copil ce a fost crescut de o femeie pe care  a crezut-o mama sa pana la varsta de opt ani,cand barbatul acelei femei s-a intors acasa,de la Paris,unde lucra ca pietrar.

Cand Jerome Barberin,sotul doicii,l-a gasit pe Remi,era un baietel frumos,de vreo cinci-sase luni,rumen,grasut si voinic.Scutecele si rufaria in care era infasurat,aratau ca are parinti bogati.Era deci un copil furat sau cel putin asa a talmacit comisarul.Ce era de facut? Daca nimeni nu vroia sa il ia acasa,comisarul a spus ca il va trimite la ospiciul copiilor gasiti. Fiind copil dragut,sanatos,usor de crescut,parintii,care nici vorba caaveau sa-l caute,ar fi rasplatit cu darnicie pe cine l-ar fi ingrijit.Si atunci,Jerome a hotarat sa il ia el. Sotia lui Jerome mai avea un copil de aproape aceeiasi varsta,asa ca nu ii era greu sa alapteze doi.Peste trei luni,copilul a murit si s-a atasat si mai tare de Remi,ajungand sa-l iubeasca  ca pe propriul sau fiu.Asa a devenit ea mama lui Remi.

A doua zi,Jerome l-a dus pe Rmi la Vitalis,care avea trei caino si o maimutica,numita Inimioara.Cainele cel alb era Capi si era seful cainilor,cel negru era numit Zerbino,ceea ce insemna Galantul,iar pe catelusa o chema Dolce.Impreuna cu aceasta trupa,Vitalis cutreiera lumea,castigandu-si existenta.

Urmatoarea zi,Jerome l-a dus din nou pe Remi l-a Vitalis si I l-a vandut pe patruzeci de franci.Astfel Remi si-a parasit indurerat casa  unde copilarise,si a fost nevoit sa plece cu Vitalis.Acesta dorind sa-I arate ca nu este rau si ca ii este prieten,i-a cumparat o pereche de pantofi,un pantalon de catifea si o palarie.

Incet,Remi s-a atasat de Vitalis si de trupoa lui,s-a obisnuit cu reprezentatiile.Acum,Vitalis si trupa sa erau familia lui.Vitalis l-a invatat pe Remi sa citeasca si sa cunoasca notele muzicale.

La Toulousr,Vitalis a fost arestat doua luni deoarece cainii nu aveau botnita.Remi era foarte trist,dar in curand a intalnit o doamna care a fost incantata de reprezentatiile trupei. Aceasta l-a luat cu ea pe vasul sau,unde s-a imprietenit cu Arthur,fiul ei.Arthur era foarte bolnav.

Mama lui Arthur era englezoiaca si se numea doamna Milligan.Aceasta a rams vaduva iar Remi a crezut ca Arthur era singurul ei fiu,dar a aflat ca a mai avut un fiu mai mare,care a disparut si nu l-a mai gasit niciodata.Cercatarile initiate de doamna Milligan pentru regasirea fiului ei au fost conduse de cumnatul ei,James Milligan.Acesta doar vroia averea doamnei Milligan,deoarece in unele parti ale Angliei,unchiul devenea mostenitor in dauna mamei,daca tatal nu avea copii.La scurt timp,doamna Milligan a nascut un al doilea copil,pe micutul Arthur,care era bolnavicios si care putea muri in oric moment.

De la un timp capatase si o alta boala numita coxalgie.Dupa ce au incercat zadarnic tratamente,I s-a prescris altceva,si anume sa stea tot timpul culcat.Atunci,doamna Milligan a comandat construirea unui vas,Lebada.

Vitalis a fost eliberat si iarna cea grea a venit.Remi a plecat cu el si cu trupa in puterea viscolului.Din cauza frigului,Dolce,Zerbino si Inimioara au murit,ramanand doar Capi,Remi si Vitalis.Remi a fost dus de Vitalis la un om rau,Garofoli.Dupa un anumit timp Vitalis l-a luat din nou in grija pe Remi deoarece si-a dat seama ca nu era prea bine ingrijit.

Cei  doi au plecat im[preuna,in viscolul puternic.Au dormit sub cerul liber,iar Vitalis a murit de frig. A doua zi,Remi a fost adoptat de o familie buna.Aceasta avea si o fata,Liza care nu putea vorbi.Tatal Lizei,Acquin a fost inchis pe nedrept si condamnat la 2 ani de inchisoare.Liza si fratii sai au plecat la unchiul lor,astfel Remi ramanand singur pe lume.

Remi a pornit singur la drum,dar a intalnit un prieten care a stat la Garofoli:Mattia.Amandoi au ajuns vagonetari intr-o mina.Acolo viata era grea,dar si-au gasit un nou prieten,Alexis.

In curand Remi s-a hotarat sa o viziteze pe doica Barberin.El si Mattia au hotarat sa-I cumpere o vaca grasuta.Au angajat si un veterinar pentru a alege o vaca potritiva.

Doicii Barberin i-a placut vaca,dar a fost si incantata sa-sii vada copilul.Acesta a aflat ca familia lui il cauta.

Mai tarziu un functionar i-a dus pe Remi si pe Mattia la familia Driscoll,crezand ca familia lui adevarata.Remi i-a trimis o scrisoare doicii Barberin anuntand-o ca si-a gasit familia dar ca nu e asa de bogata precum spera.A rugat-o pe mama Barberin sa-I explice cum aratau scutecele.

Dupa multe cercetari,Remi a descoperit ca era nescut intr-o joi,2 august si ca era fiul doamnei Mlligan.Si-a dat seama ca familia Driscoll era o familie de hoti,care il ajutau pe James Driscoll sa mosteneasca averea.Anii au trecut repede.Remi locuieste acum in Anglia,in Milligan-Park,castelul stramosilor lui.

Copilul nimanui,parasit si aruncat de colo-colo,are acum o familie care il iubeste.

Reclame
 

3 Responses to “Singur pe lume-povestirea”

  1. Bia Says:

    Imi place povestirea. Mai ales ca eu am citit cartea mai demult si nu mi-o aduceam aminte 😀

  2. adelin Says:

    este o lectura tare frumoasa si

  3. adelin Says:

    eu am citito


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s